Dezynfekcja powierzchni w branży HoReCa

Walka z pandemią koronawirusa i obostrzenia z nią związane wpłynęły mniej lub bardziej na działalność różnych gałęzi gospodarki, ale szczególnie dały się we znaki sektorowi hotelarskiemu i gastronomicznemu, w skrócie określanymi jako branża HoReCa. Poniżej znajdują się informacje na temat aktualnych obostrzeń dotyczących tej branży, z szczególnym uwzględnieniem obowiązku dezynfekcji powierzchni.

Jakie są aktualne obostrzenia związane z działalnością w branży HoReCa?

Z dniem 18 maja będą mogły wznowić swoją działalność wszystkie lokale gastronomiczne, jednak działać będą w określonym reżimie sanitarnym. Na jednego klienta przypadać mają nie mniej niż cztery metry kwadratowe powierzchni, zachowane muszą być też dwa metry odległości pomiędzy stolikami, a obsługa będzie zobowiązana do ciągłego noszenia maseczek. Stoliki dezynfekowane mają też być po każdym kliencie.
Natomiast działalność hoteli pozostaje w takim samym stanie jak dnia czwartego maja, czyli ograniczona jest liczba osób przebywających w hotelu, wzmożone jest odkażanie powierzchni, niedostępne są też sale wspólne, baseny czy sauny.

Jak powinna wyglądać dezynfekcja powierzchni w branży HoReCa?

Dezynfekcja powierzchni jest jednym z najsilniejszych ogniw walki z koronawirusem, ponieważ może on utrzymywać się na powierzchniach dotykanych przez osoby zarażone przez bardzo długi czas. Dlatego tak ważna jest regularne i dokładne odkażanie powierzchni ogólnodostępnych w obiektach gastronomicznych i hotelowych za pomocą specjalistycznych środków.
Środki do dezynfekcji muszą skutecznie niszczyć wirusa i jednocześnie być bezpieczne dla pracowników i gości odkażanego obiektu. Do szybkich dezynfekcji małych powierzchni, takich jak klamki, stoliki, tacki, włączniki światła czy toalety, z powodzeniem można używać chusteczek lub sprayów o potwierdzonym działaniu wirusobójczym. Natomiast do dużych powierzchni warto stosować środki czyszcząco- odkażające, które zwierają w swoim składzie środki powierzchniowo- czynne. Produkty zawsze należy stosować zgodnie z instrukcjami producenta, które zapewniają ich skuteczne działanie.

Jak często powinna odbywać się dezynfekcja powierzchni w branży HoReCa?

Co do zasady, takie odkażanie powinno odbywać się jak najczęściej. Ale wytyczne rządu określają niezbędne minimum, na które w restauracjach składa się odkażanie stolika po każdym kliencie. Natomiast jeśli chodzi o miejsca noclegowe, to wszystkie powierzchnie ogólnodostępne takie jak klamki, toalety czy poręcze powinny być dezynfekowane nie rzadziej niż raz na godzinę. Ponadto personel dokonujący odkażenia powinien być wyposażony w maseczki i rękawiczki jednorazowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *