Najpopularniejsze gatunki jabłek do Twojej gastronomii

Jabłka to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, które w Polsce są łatwo dostępne przez cały rok. Chociaż na świecie istnieje aż kilkanaście tysięcy różnych odmian jabłek, to w kuchni najczęściej wykorzystuje się kilka najpopularniejszych gatunków jabłek. Jakie są najpopularniejsze gatunki jabłek?

Antonówka

Złote lub bladożółte owoce antonówki zbiera się w pierwszych tygodniach września. Ich miąższ jest twardy i wyjątkowo soczysty, jednak zazwyczaj ma silnie wyczuwalny kwaśny posmak. Skórka jabłek ma intensywny zapach. Antonówki szybko miękną pod wpływem gotowania lub prażenia, dzięki czemu doskonale nadają się do przetworów oraz jako dodatki do ciast i potraw wytrawnych.

Papierówka

Jabłka papierówki zbiera się najwcześniej ze wszystkich polskich odmian, bo już w lipcu. Owoce, podobnie jak i antonówki, występują najczęściej w bladych odcieniach żółci. Kruchy i lekko kwaskowy miąższ sprawia, że doskonale nadają się one do bezpośredniej konsumpcji. Papierówki są jednak szczególnie wrażliwe na transport, dlatego też nie wykorzystuje się ich w przetwórstwie masowym. Jabłka świetnie nadają się natomiast do domowych kompotów.

Lobo

Jabłka lobo najczęściej pokrywa wyraźnie widoczny rumieniec w bordowych odcieniach. Na skórce owoców występuje także białawy nalot, który wskazuje na to, że jabłka zostały świeżo zebrane. Twarda skórka z łatwością oddziela się od miękkiego miąższu, który nadaje się idealnie do tworzenia musów oraz przetworów takich jak marmolada. Jabłka nie są bardzo aromatyczne, ale dobrze smakuje przy bezpośrednim spożyciu.

Cortland

Miąższ jabłek cortland nie ciemnieje po przekrojeniu, a ponadto jest wyjątkowo słodki i soczysty, co sprawia, że owoce te określane są jako deserowe. Skórka świeżych jabłek ładnie błyszczy, ponieważ jest pokryta delikatnym nalotem woskowym. Jabłka odmiany cortland doskonale nadają się do spożycia na surowo, jak i do przetwarzania gastronomicznego. Można je łączyć z deserami oraz potrawami wytrawnymi.

Gloster

Ciemnoczerwona skóra jabłek gloster odznacza się ładnym połyskiem i subtelnym aromatem. Owoce są wyjątkowo soczyste, a ich słodko-kwaśny miąższ sprawia, że są chętnie spożywane na surowo. Zbierane na początku października jabłka doskonale nadają się do sałatek, a także jako dodatek do mięs lub nadzienie do ciast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *